Hattujen sotaa 1742

Suomi on ollut monessa sodassa, mutta Helsingissä ei ole koskaan varsinaisesti taisteltu, mutta elokuussa 1742 Tapaninkylän-Tuomarinkylän maisemissa kahinoitiin.

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry on ollut mukana suunnittelemassa aiheeseen liittyvää tapahtumaa. Tervetuloa Tuomarinkylä 1742 -yleisötapahtumaan lauantaina 10.9.2022 klo 14-16.30 Pukinmäen kristilliselle koululle! Osoite on Pieksupolku 5. (Alun perin suunniteltu Tuomarinkylä 1742 -tapahtuma 5.–6.8.2022 Tapaninvainion uimarannan maastossa on jouduttu perumaan, mutta osa ohjelmasta esitetään lauantain 10.9. tapahtumassa.)

Yleisötilaisuus Tuomarinkylä 1742 Pukinmäen kristillisellä koululla lauantaina 10.9.2022 klo 14-16.30
Ohjelmaluonnos (oikeus muutoksiin pidätetään)

14.00 Avaus/Tervetuloa
– Hannu Salovaara, Tuomarinkylä 1742 -ryhmän pj, Tapaninvainion kaup. osayhd. hall. jäsen

14.10 Suomen unohdetuin sota – Helsingin tuntemattomin taistelu
– Teemu Keskisarja, historioitsija, Tuomarinkylä 1742 -ryhmän jäsen

14.50 Elisabetin manifesti
– ’Teemme tämän tiettäväksi kaikille Suomen ruhtinaskunnassa … jos he ylös asettavat oman vapaan hallituksen … Venäjän ja Ruotsin välille … niin tahdomme luvata heille uskollisen avun, … mutta jos asettuvat vastaan …, niin hävitämme ruhtinaskunnan tulen ja miekanterän kautta’
– Venäjän keisarinnan manifesti maaliskuussa 1742 – ääneen luku paikoitellen

15.00 Tiburtiuksen hartaushetki Ruotsin armeijan sotilaille illalla 10.8.1742 Vantaanjoen rannassa ja avaus tavallisen ihmisen elämään 1700-luvulla
– Esko M. Laine, pastori, Malmin seurakunta

15.30 Musiikkia – Ruotsin armeijassa hattujen sodassa käytetty virsi tai kaksi veisuuryhmä /Helsingin kristillisen koulun oppilaat?

15.45 Tuomarinkylän pelloilta ja pientareilta metallinpaljastimella löytynyttä
– Jyri Äärilä, harrastaja, Tuomarinkylä 1742 -ryhmän jäsen

16.00 Karoliinit historian elävöittäjinä (ml. näytös pihamaalla?)
– Juha Kaukinen, evl., evp., Tuomarinkylä 1742 -ryhmän jäsen, Uudenmaan Karoliinit

16.20 Näytös pihalla/tilaisuus päättyy siihen

Mahdollisesti kahvitauko, jolloin ohjelma kestää vastaavasti pitempään

Lisätietoa: https://www.facebook.com/Tuomarinkyla1742

Tervetuloa!

Järjestäjät:
Tuomarinkylä 1742 -tapahtuman ohjausryhmä
Tapaninvainion kaupunginosayhdistys r.y. (Hannu Salovaara p. 0400417792)

Huom. Mahdollisesti tilaisuutta edeltäen klo 13 infotaulun paljastus Tuomarinkartanolla tai sillanpielessä.


Tämä sama Hattujen sotaan liittyvä juttu on julkaistu MaTaPuPu 2021 -lehdessä s. 25-27 (matapupu-2021-ss-25-27).

Ruotsin armeija vetäytyi leiriin Malmille elokuussa 1742. Sitten ylipäällikkö Lewenhaupt päätti vetäytyä edelleen ja siirtää leirin Tuomarinkylään. Vantaanjoki ylitettiin Tapaninkylässä surkeita hätäsiltoja pitkin nykyisen Tapaninvainion uimarannan ja Kapteenskanmäen tietämillä. Seuraavana päivänä venäläiset olivat jo perässä ja ampuivat tykillä pakoon pyrkiviä ruotsalaisia, jotka vastasivat tuleen Tuomarinkylän mäeltä. Tämä on Helsingin tuntemattomin taistelu. Siitä on kuitenkin silminnäkijäkuvauksia ja niiden pohjalta järjestetään elokuussa 2022 koko perheen yleisötapahtuma, jossa seurataan 280 vuoden takaisia tapahtumia Tapaninvainion uimarannan –  Tuomarinkartanon maastossa.

Tuomarinkylä 1742: Suomen unohdetuin sota, Helsingin tuntemattomin taistelu

Suomi on ollut monessa sodassa, mutta Helsingissä ei ole koskaan varsinaisesti taisteltu (ellei lasketa mukaan punaisten vastarintaa keväällä 1918, kun saksalaiset tunkeutuivat kaupunkiin). Mutta elokuussa 1742 Helsingissä oli kaksi armeijaa, Ruotsin ja Venäjän, joihin yhteensä kuului yli 30 000 miestä. Tapaninkylän-Tuomarinkylän maisemissa kahinoitiin 10.-11.8.1742 eli pari viikkoa ennen Ruotsin armeijan antautumista Kampissa.

Paikalliset historian harrastajat ovat tutkailleet, mitä näillä nurkin oikein tapahtui tässä huonosti tunnetussa hattujen sodassa. On päätetty järjestää yleisötapahtuma elokuussa 2022 paikan päällä Vantaanjoen rannan (Tapaninvainion uimarannan) tuntumassa ja Tuomarinkylän kartanon mailla. Hanke on järjestäytynyt ja hakenut rahoitusta eri tahoilta. Resursseista riippuen tapahtuman ohjelmaan on suunniteltu mm.:

 • Historiallinen ’taistelunäytös’: Uudenmaan karoliinit ja heidän ulkomaiset vastinparinsa, myös tykit puhuvat (ks.kuva)
 • Taustoitus ja juonto: historioitsija Teemu Keskisarja
  • Tuomarinkylä 1742: Suomen unohdetuin sota, Helsingin tuntemattomin taistelu
 • Muita näytöksiä (ohjaus dramaturgi Markku Arokanto):
  • Kuka kätki hopearahat? (jotka kätketty Tapaninkylään 1742, löydetty 1888): Kansallismuseo NN
  • Elisabetin manifestin julkilukeminen ja manifestin merkitys
  • Peltojen ja pensaikkojen kätkemää – löytöjen esittely
  • Lauttasiltojen rakentaminen lähitaloista ja ladoista, siltojen päästäminen ajelehtimaan
  • Ruotsin armeijan ylipäällikön kreivi maamarsalkka Lewenhauptin uhkarohkea ratsastelu, kuin haluten osumaa tykinkuulasta
  • Nuori tykistöluutnantti Augustin Ehrensvärd johtamassa Ruotsin tykkitulta Tuomarinkylästä Tapaninkylään (Kapteenskanmäelle)
  • Kapteeni von Wetterhofin kukallinen yöasu, antautuminen ja vangiksi jääminen
  • Pappi Tiburtiuksen hartaushetki joen rannassa 10.8.1742 venäläisten osallistuessa
  • Kasakkapäällikkö Aksentjevin jalan amputointi ja sen kohtalokas peruuntuminen

Näytökset perustuvat neljän silminnäkijän kertomuksiin ja muistiinpanoihin.  Kummankin armeijan mukana oli sotakirjeenvaihtajat (Diethardt ja Hauch), joiden päiväkirjat Tapani Mattila on kääntänyt suomeksi vuonna 1984. Venäjän armeijan ylilääkärinä toiminut saksalainen Johann Lerche piti myös Suomen sotaretkellä päiväkirjaa, joka on julkaistu Saksassa kirjana 1791. Ruotsin armeijan henkivartiokaartin papin Tiburz Tiburtiuksen muistelmat on painettu Tukholmassa 1817. Näitä ei aiemmin ole julkaistu suomeksi.

Tuskin mistään hattujen sodan tapahtumista on niin hyvät tiedot kuin Ruotsin armeijan siirtymisestä Vantaanjoen yli Tapaninkylässä ja vetäytymisestä Tuomarinkylästä 10.-11.8.1742.

Yleisötapahtuman aloitteentekijöinä ja puuhaajina ovat Pakila-Seuran ja Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen paikallishistorian harrastajat sekä Uudenmaan karoliinit. Mukana ovat myös Pukinmäki-Seura ja Paloheinän sekä Tuomarinkylän kartanon monet toimijat ratsastustalleineen, samoin kuin Helsingin kaupunki maanomistajana. 

Haluatko mukaan?

Yleisötapahtuma ’Tuomarinkylä 1742: Suomen unohdetuin sota, Helsingin tuntemattomin taistelu’ järjestetään elokuussa 2022 pääosin vapaaehtoisvoimin. Tukea kuluihin tarvitaan ja sitä haetaan niin säätiöiltä kuin yrityksiltäkin. Hanke toteutuu sen mukaan kuin resurssit antavat myöten. Hankkeella on Facebook-sivu, jolla on jo viime kesästä lähtien seurattu hattujen sodan tapahtumia lähinnä Tiburtiuksen päiväkirjan mukaan.

Tule mukaan tapahtuman järjestelyyn ja samalla paneutumaan paikallishistoriaan ja paikalliseen yhteistyöhön!  Ota yhteys esim. Tuomarikyla1742 -Facebook sivuston  https://www.facebook.com/Tuomarinkyla1742 kautta tai tekstiviestillä allekirjoittaneeseen, p. 0400 417792.

Uudenmaan karoliinit testasivat syyskuun alussa tykillä, miten Tuomarinkylän hevoset reagoivat tykin jysähdykseen. Paukkeeseen tottumattomat hevoset joudutaan tapahtuman ajaksi ottamaan sisään talleihin.    Kuva: Irma Salovaara
Joukkojen ryhmitys Tuomarinkylän – Tapaninkylän maastossa ja ympäristössä 10.-11.8.1742 ruotsalaisen karttapiirroksen mukaan. Jokihaara, nykyine Kirkonkyläntie ja Longinoja löytyvät kartasta helposti. Jokihaaran tuntumaan on merkitty lauttasiltoja. Selityksiä: B  = ruotsalaisten leiri Helsinge-Malmilla,                  C = ruotsalaisten leiri  päivää myöhemmin Tuomarinkylässä, H = venäläisiä joukkoja järjestyneenä neljään linjaan Helsigen kirkon eteen 10.8., G = venäläisten tykkipattereita jotka ampuivat ruotsalaisia näiden perääntyessä edelleen Tuomarinkylästä Pakilan ja Oulunkylän kautta Vanhaankaupunkiin ja edelleen Kampiin.  Numeroinnit viittaavat Ruotsin eri joukko-osastoihin. Kartta: Ruotsin_sota-arkiston_nettisivut_K0024827_00001, Jan Strang 1.10.2019.

Hannu Salovaara 2021

1 thought on “Hattujen sotaa 1742

 1. Päivitysilmoitus: Tuomarinkylä 1742 -yleisötapahtuma la 10.9.2022 - Tapaninvainio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s