Puutarhatiet osa 4: Yksi puutarhoista jäljellä

Nyt jatketaan Yrttimaantieltä länteen ja poiketaan myös pohjoisemmaksi Olkilyhteentielle. Siellä tavataan Magnus Björkvall, joka esittelee ainoan jäljellä olevan puutarhan, Björkvallin taimiston.

Tämä tarina on neljäs osa viisiosaisesta puutarhoihin keskittyvästä juttusarjasta.

Muut puutarhatarinat:
Osa 1: Kasviksia ja kukkia Puutarhatieltä – Yrttimaantien kauppapuutarhoista
Osa 2: Paperilanta – hienompaa kuin sitä itseään
Osa 3: Kasvihuoneet kadonneet – päärakennuksia tallella
Osa 5: Hallan puutarhat Uimarannantiellä

Juttusarja on julkaistu myös osin muokattuna Koillis-Helsingin Lähitiedossa keväällä 2021. Tämä neljäs osa löytyy lyhennettynä Koillis-Helsingin Lähitiedon numerosta 14.4.2021 http://digilehdet.sanomapaino.fi/8894337d-3b67-4777-8586-bf5dcb2b97b8/8.


Yrttimaantie eli entinen Puutarhatie kulkee itä-länsi-suuntaisesti Töyrynummella Tapaninkylän ja Tapanilan rajamailla nykyisen valtaväylän, Tapaninkyläntien pohjoispuolella. Olemme edenneet Yrttimaantietä länteen Sidetien, nykyisen Sidekujan risteykseen. Puistikossa on pieni tönnäs, joka lienee Sven Redlinin tilan perunakellarin kumpu. Näillä nurkin olivat myös Laineen veljesten, Leo ja Esko, puutarhat ja sitten Emil Ahdin tila, jota sittemmin piti hänen tyttärensä Maini yhdessä Sulo Rimpin kanssa. He erikoistuivat erityisesti neilikan viljelyyn. Tilan päärakennus on edelleen olemassa. 

Rimpin puutarhan päärakennus, Yrttimaantie 19. Kuva: Hannu Salovaara 24.2.2020.

Rimpin puutarhasta länteen oli aikanaan Wardin puutarha. Sen pitkä kasvihuone näkyy vuoden 1934 peruskartassa ja siinä kartassa, joka julkaistiin juttusarjan ensimmäisessä osassa (ks. K-H Lähitieto 10.2.2021). Wardin puutarhan kukoistusaika oli ohi jo 1950-luvulla. Rimpiä vastapäätä oli Siljanderin puutarha (Yrttimaantie 34-36). Sen yhteydessä Tapio Saraperä piti autokorjaamoa 1950-luvulla. Oksasen puutarha oli vielä lännempänä niillä paikoin missä nyt menee Suutarilantie.  

Stellebergin (Arthur ja Kalle) maat ja puutarhat olivat pohjoisempana, jo Suutarilassa Puustellin metsän länsipuolella; heidän sisarensa puolestaan piti puutarhaa Toivo Pereniuksen kanssa. Siellä pohjoisempana oli myös Åbergin puutarha.

Yrttimaantien pohjoispuolella nykyisellä Kytöpolulla oli myöskin Paul Redlinin puutarha. Nykyisin Redlinin vanha navetta palvelee leikkipuisto Kesannon sisätilana. Leikkipuiston naapurina Olkilyhteentien puolella on Björkvallin taimisto, joka yhä toimii.

Paul Redlinin puutarhan navetta palvelee Töyrynummella olevaa Kesanto-leikkipuistoa.  Kuvan lähde: https://www.facebook.com/Leikkipuisto-Kesanto-364374656998556/

Björkvallin taimisto ky – Björkvalls Plantskola Kb erikoistui jo varhain perennoihin, siis monivuotisiin koristekasveihin, ja 1970-luvulta lähtien tukkumyyntiin. Kolmannen polven puutarhayrittäjä Magnus Björkvall kertoo lämpimässä, hänen isoisänsä rakentamassa kasvihuoneessa:

  • Isoisäni August Björkvall aloitti tässä vuonna 1928 ja vanhempani Kurt ja Ulla jatkoivat. Aiemmin tärkeästä perennantaimien viljelystä avomaalla on nyt luovuttu. Kasvihuonetilaa on 500 m2.  Nyt tuotetaan lähinnä tomaatin ja maustekasvien taimia, samoin joitakin kesäkukkia kuten pelargonioita ja lobelioita pieninä ruukkutaimina. Kaikki tuotanto tapahtuu tilausten perusteella vanhoja asiakassuhteita ylläpitäen. Kivoja asiakkaita ovat myös koululuokat, jotka ovat ostaneet taimia myytäväksi luokkaretkin rahoittamista varten. Suoraa myyntiä kuluttajille meillä ei ole.  
  • Pääasiassa hoitelen puutarhan omin voimin, myös vaimoni ja poikani osallistuvat. Aiemmin meillä saattoi olla kiireaikaan toistakymmentä palkattua työntekijää. Entinen avomaan perennatarha on nyt kaavoitettu asuinrakennuksille.
’Ella’ -sarviorvokki oli eräs Björkvallin taimiston tunnettuja perennoja ja se on edelleen  Magnus Björkvallin lempikukka, vaikka se ei enää taimiston omaan valikoimaan kuulukaan. Kuva: Björkvallin taimisto
Björkvallin ’Hoppan’ lähdössä torille Helsinkiin 1934. Paikallinen seppä muutti T-mallin Fordin lava-autoksi. Kyltissä lukee A. Björkvall, Malm, Norrby. Sittemmin Pohjankylä (Norrby) -nimi on jäänyt kokonaan pois käytöstä ja tilalle tullut Töyrynummi. Kuvan henkilöt: Per, Kurt ja August Björkvall sekä Edit. Kuvan omistaa Magnus Björkvall.
Magnus Björkvall kasvihuoneessaan maaliskuun puolivälissä 2021. Ensimmäisten kesäkukkien kuten riippapelargonian taimet olivat jo hyvässä kasvussa ruukuissaan. Nyt oli menossa tomaatin ja yrttien kuten timjamin, mäkimeiramin eli oreganon, persiljan, basilikan ja chilin kylvö pieniin muoviruukkuihin.  Kuva: Hannu Salovaara
Björkvallin taimisto Olkilyhteentiellä Töyrynummella, vanhastaan Tapanilan, Tapaninkylän ja Pohjankylän rajamailla. Kuva Hannu Salovaara 24.2.2020.
Puutarha-asiaa Olkilyhteentiellä:  Olavi Haasanen, Matti Halla ja Magnus Björkvall. Kuva Hannu Salovaara
’Ella’ -sarviorvokki oli eräs Björkvallin taimiston tunnettuja perennoja ja se on edelleen  Magnus Björkvallin lempikukka, vaikka se ei enää taimiston omaan valikoimaan kuulukaan. Kuva: Björkvallin taimisto

Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen hissaryhmän työryhmä: Olavi Haasanen, Matti Halla, Hannu Salovaara. Teksti: Hannu Salovaara

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s