Pikkulintutiet

Tapaninvainion itäosan kadut on nimetty pikkulintujen mukaan. Lintuteitä on etenkin Vanhan Tapanilantien pohjoispuolella ja osin sen eteläpuolellakin. Osa vanhoista katujen nimistä on aikanaan vaihdettu pikkulintuteeman mukaisiksi.

Katujen nimistöä käsiteltiin Helsingin kadunnimikomiteassa vuonna 1949, ja nimet vahvistettiin alueen ensimmäisessä vuoden 1953 asemakaavassa. Esimerkiksi Sidetie ja Länsirinnetie säilyttivät silloin vanhat nimensä, kun taas monet nimet vaihtuivat.

Vanhastaan lintuaiheisia olivat Pääskytie, joka nykyisin on nykyinen Tervepääskynpolku, ja Kiurutie, joka nykyisin on Leivosentie. Talitiaistien aikaisempi nimi taas oli Alatie, Punatulkuntien Näpintie, Kivitaskuntien Uudenmaantie, Käpylinnuntien Polvitie ja Laululinnuntien Veräjätie.

Tarkkaa tietoa päätymisestä juuri lintuaiheisiin kadunnimiin lähdeaineistossa ei ole. Tarkoituksenmukaista on ollut antaa nimet samasta aihepiiristä, kun tarvetta oli uusille kaduille sotien jälkeisenä vilkkaan rakentamisen aikana. Myös alueliitosten vuoksi oli tarve poistaa päällekkäisyyksiä katujen nimistä.

Kun uusimmat nimet Pensastasku ja Vihervarpusentie käsiteltiin vuonna 2007 nykyisessä nimistötoimikunnassa, tarkistettiin samalla, että edellä mainittuja lintuja on todella tavattu tällä alueella.

Lintujen mukaan nimetyt kadut sopivat hyvin Tapaninvainion luonnonläheiseen ympäristöön. Ne osaltaan kannustavat meitä täällä asuvia säilyttämään alueen siistinä ja viihtyisänä myös tulevaisuudessa.

Alueen syntymisen historiaa

Tapaninvainion yhtenäinen lintujen nimiin perustuva katualue kuuluu nykyisen Tapaninvainion alueeseen, jonka Vantaan puistokaupunkiyhtiö oli hankkinut 1900-luvun alussa tarkoituksenaan palstoittaa ja myydä sitä asuinrakentamiseen. Palstojen myynti aloitettiin Malmin ja Tapanilan rautatieseisakkeiden lähistöltä. Maata oli vuonna 1907 yhteensä 1194,55 hehtaaria Malmin ja Tapaninkylän alueella. Alun tavoitteena oli luoda englantilaistyylinen ihanteellinen puistokaupunki. Käytännössä alueelle syntyikin pitkälti omatoimiseen rakentamiseen perustunut monimuotoinen pientalovaltainen rakennuskanta.

Vantaan puistokaupunkiyhtiö siirtyi vuonna 1934 Helsingin kaupungin omistukseen. Tämä liittyi osaltaan Malmin lentokentän rakentamiseen. Vuonna 1946 koko alue irrotettiin Helsingin maalaiskunnasta ja liitettiin Helsingin kaupunkiin.

Teksti: Raimo Sertti

Lähteet: Juhani Piilonen: Vantaan puistokaupunki, Helsingin pitäjä 1996              Helsingin kadunnimet 1981
Johanna Lehtonen, Helsingin kaupunki

Huom.  Olisiko kellään sopivia kuvia tässä julkaistavaksi? Esimerkiksi talitiainen Talitiaistiellä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s