Tapaninkylästä Tapaninvainioksi 1959

Joskus syntyy kysymys, mikä on Tapaninkylä ja mikä Tapaninvainio. Selvitimme tätä Helsingin kaupungin nimistösuunnittelijan Johanna Lehtosen ystävällisellä avustuksella.

Sitä mikä nyt tunnetaan Tapaninvainiona, sanottiin vanhastaan Tapaninkyläksi. Nimi juontuu paikkakunnan vanhasta nimestä Staffansby. Niinpä esimerkiksi Kirkonkyläntien (eli entisen Hämeentien) varrella olevaa Elannon kauppaa sanottiin Tapaninkylän Elannoksi. Siitä lähti Tapanilantie itään Tapanilan suuntaan, joskin tie on nyttemmin nimeltään Vanha Tapanilantie. Lännempänä, lähellä Vantaanjoen rantaa taas oli vanhastaan Tapaninkylän kartano (Staffansby gård) sillä mäellä, jota nyt sanotaan Kapteenskanmäeksi.

Kaupunginosia määritellessään Helsingin kaupunki jakoi vuonna 1959 Tapaninkylän (kaupunginosa 39) kahteen osaan: Tapaninvainion (391) ja Tapanilan (392) osa-alueisiin. Tässä jaottelussa siis Tapaninvainio on osa Tapaninkylää, kuten Tapanilakin. Rajat näkyvät tästä: https://kartta.hel.fi/link/6HERKo

Tapaninvainio-nimitys on siis nyt ollut käytössä virallisesti jo 60 vuotta.

Postinumerot puolestaan elävät osittain omaa elämäänsä. Postinumerot otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1973.  Tapaninvainion asukkaat kuuluivat aluksi Pukinmäen piiriin ja postinumero oli 00720. Tapaninvainiolaisten tietoisuus omasta kaupunginosastaan sai uutta pohjaa, kun Tapaninvainio vuonna 1981 sai oman postinumeron 00780 ja oman postitoimiston, joka sijaitsi Lappalaisten talossa Haapatiellä vuosina 1981-1987(?). Sittemmin postitoimisto palasi Pukinmäen postin yhteyteen, mutta Tapaninvainion postinumero 00780 säilyi.

Suurimmalla osalla Tapaninvainiosta on postinumero 00780. Edellä mainittuun kaupunginosakarttaan verrattuna Tapaninvainion itäosat kuuluvat kuitenkin joko Tapanilan (00730) tai Malmin (00700) postinumeron alle. Toisaalta Tapaninvainion postinumero 00780 ulottuu hiukan Syystien eteläpuolelle, joka kaupunginosakartassa on Malmia.

Vielä voisi todeta, että koulupiirit tai oppilaaksiottorajat ja äänestysalueet antaisivat taas oman näkökulmansa.

Ja että HSL:n linja 554 ajaa Itäkeskuksesta Malmin ja Tapaninvainion läpi Tapaninkylään päätepysäkkinään Tapanilan Erä.

Me Tapaninvainiolla asuvat olemme siis sekä tapaninvainiolaisia että tapaninkyläläisiä. Ja lisäksi joillakin voi hyvin olla myös tapanilalaisen, malmilaisen tai pukinmäkeläisen identiteettiä. Sepä sopii hyvin; ei tässä ole kyse reviiritaistelusta vaan toimintojen ja palvelujen organisoinnista.

Haapatien postitoimiston 00780 avajaiset 1981:
http://www.helsinki.fi/kansalaismuisti/matapupu/malmi/malminposti/toimis78.htm

Teksti: Mats Blomqvist, Hannu Salovaara

Tapaninkylästä Tapaninvainioksi.png
Bussi 554 Tapaninkylään ohittamassa entistä Tapaninkylän Elantoa Tapaninvainiossa. Maaliskuu 2019. Kuvannut Hannu Salovaara

3 thoughts on “Tapaninkylästä Tapaninvainioksi 1959

 1. Hei, voiko joku vahvistaa vuosiluvun 1959. Onko silloin vain päätetty Tapaninvainio nimestä ja otettu käyttöön myöhemmin.
  Ainakaan se ei silloin vielä ollut käytössä alueen kylteissä. Muistan hyvin kun näin nimen ensimmäistä kertaa ja se ei ollut 1959 vaan paljon myöhemmin vaikka tarkkaa vuotta en muistakaan..
  Meta

  Tykkää

  • Hei, kiitos. Oikeassa olette. Pohtiessamme ja selvittäessämme Tapaninkylän ja Tapaninvainion nimien suhteita ja historiaa kävi ilmi, että Helsingin kaupunginhallitus on 26.2.1959 päättänyt kaupunginosien ja alueiden nimistä ja rajoista, ja silloin ’synnyttänyt’ Tapaninvainio-nimen. Mutta kuka tietäisi tarkemmin, milloin Tapaninvainio-nimi alkoi esiintyä kylteissä jne? Mielellään täydennämme yllä olevaa artikkelia lisätiedoilla.

   t Hannu

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s