Tapaninvainion uimaranta

Tapaninvainion uimaranta (Uimarannantie/Jokipolku 6, 00780 Helsinki) on kesäisin hyvin suosittu. Muinakin aikoina se toimii kokoontumispaikkana, jossa alueen kaupunginosayhdistys on järjestänyt mm. Beach party -juhlia ja venetsialaisia.

Kaupunki kunnostaa uimarannan vuosittain mm. lisäämällä rantaan hiekkaa. Vastaavasti kaupunki pitää yllä Vantaanjoen varrella uimarantoja Pikkukoskella ja Pakilassa ja uimapaikkaa Pukinmäessä.

Uimaranta siistitään ja sinne lisätään vuosittain hiekkaa kaupungin toimesta.  Vanha kioskirakennus purettiin vuonna 2012. Kuntoiluvälineet on uusittu vuonna 2013 Tapaninvainion kaupunginosayhdistyksen oltua asiassa aloitteentekijänä (Uutinen K-H Lähitiedossa 7.8.2013, s. 8). Kuntoiluvälineet ovat hyvässä käytössä ja kunnossa. Vanhastaan niihin kuuluu myös rekkitangot ja lentopallokenttä.

Heti uimarannan pohjoispuolella on kanoottivuokraamo.

Uimarannantien jatkeena on Vantaanjoen yli johtava kevyen liikenteen silta vuodelta 1979. Sillan on suunnitellut Niilo Raita. Aiemmin vaaleanruskea silta sai valkoisen maalipinnan kesällä 2016. Silta avaa suoran yhteyden läheiselle Tuomarinkylän kartanolle ja sen hevostalleille, kahviloille ja näyttelyille. Kartanolle on matkaa noin puoli kilometriä vanhaa koivukujaa pitkin.

Sillan ansiosta tapaninvainiolaisten välittömässä käytössä ovat myös vastarannan ulkoilureitit etelään Pakilan ja Oulunkylän suuntaan ja toisaalta Pikkukosken ja Haltialan suuntaan.

Uimarannalla aiemmin ollut kioski- ja huoltorakennus on poistettu vuonna 2012 (Helsingin Uutiset 18.9.20912). Myös uimalaituri on poistettu.

Tässä voidaan mainita myös vuodesta 2007 alkaen useamman kerran nähty erikoinen kaljakellunta, joka tosin ei joka vuosi satu tälle joenpätkälle – joen varren asukkaiden helpotukseksi (ks. HS 1.8.2016).

Uimarannantien jatkeen vanha siperianhernepensasaita on luultavasti Tapaninkylän kartanon peruja ja istutettu yli sata vuotta sitten.

Valokuvia Tapaninvainion uimarannalta:

uimaranta2018
Tapaninvainion uimaranta syksyllä 2018 joen toiselta puolen kuvattuna (kuva Hannu Salovaara)

Tapaninvainion uimarannan historiaa

Aiemmin Tapaninvainion uimaranta tunnettiin Malmin uimarannan nimellä. Uimalaiturin lisäksi rannassa oli myös matonpesulaituri alajuoksun puolella 1970-luvulle saakka. Mattolaituri ja uimaranta oli eristetty lauta-aidalla, joka esti mäntysuopaisten pesuvesien pääsyä uimareiden haitaksi.

Uimalaiturin päässä oli niin syvää, että siitä pystyi sukeltamaan jokeen. Matalammalla osalla rantaa oli suojapuomi. Rannalla on ollut myös vesiliukumäki.

Tuomarinkylän puoleisella rannalla oli ennen toinen laituri; laitureiden väli oli ehkä 20-25 m.

Rannassa olleessa rakennuksessa oli miesten ja naisten pukuhuoneet, uimavalvojan koppi sekä kioski, jossa oli tarjolla mm. virvokkeita, makeisia ja munkkeja. Uimarannalla oli myös: painonnostolava ja painot, kolme rekkitankoa (kuten nytkin), lentopallokenttä, renkaanheittopaikka ja ­haiseva huussi.

Uimarannalla toimi 1950- ja 1960-luvuilla suosittu Malmin Urheilijat r.y.:n järjestämä uimakoulu. Ympäristön lapset opettelivat siellä uimaan ja viettivät muutenkin paljon aikaansa alueella. Uimamaisterin ja uimakandidaatin tutkintoja suoritettiin. Niihin liittyvät syvyyssukellukset ja uimahypyt suoritettiin Kumpulassa, jonne ajeltiin pyörillä. Promootio oli loppukesästä Uimastadionilla.

Kilpailuja järjestettiin. Jokavuotiset Vantaan uinnit pidettiin loppukesästä, ensimmäisen kerran vuonna 1949 (ks. kuva). Matka oli noin yksi kilometri: uimalaiturilta Keravanjoen haaraan ja takaisin. Osallistujia oli 1950-luvun lopulla jopa kymmeniä. Useana vuonna voittaja oli Pentti Salminen Immolantieltä. Viimeiset Vantaan uinnit olivat 1964, jolloin osallistujia oli vain kaksi.

Uimarannan kesäkauden päättäjäiset olivat iso tapahtuma, jossa oli musiikkia, leikkimielisiä kilpailuja ja ilotulitus. Vuonna 1962 päättäjäisissä esiintyi Marion Rung, joka Tipi-tii -kappaleellaan oli aiemmin samana vuonna sijoittunut seitsemänneksi Eurovision laulukilpailussa Luxemburgissa. Myös Tapsa Rautavaara oli esiintymässä kesäkauden päättäjäisissä.

Tapaninvainion uimarantaa sanottiin ennen Malmin uimarannaksi. Ilmeisesti paikalla on ollut uimapaikka hyvin pitkään. Venäjän vallan aikaan Malmin nummella, nykyisen Malmin hautausmaan paikalla harjoitelleet ja leiriytyneet sotilaat käyttivät Malmin uimarantaa peseytymispaikkanaan, kuten vanha lehtitieto kertoo (Helsingfors Dagblad, 30.1.1881).

Uimarannan kohdalla on ainakin 1800-luvulla ollut jonkinlainen vene- tai lauttayhteys joen toiselle puolelle, mikä käy ilmi mm. muutamista vanhoista lehtileikkeistä. (mm. Helsingfors Dagblad 30.1.1881, Djurskyddsföreningen i Finland 2.2.1895).

Vanhoja valokuvia uimarannalta:

uimaranta1949Kuva Pukinmäki-kirjasta, s. 101 (Rekola, R. ja Tuomisto, T. 1995. Pukinmäki. Aikoja ja ihmisiä. 208 s. Pukinmäki-seura.)

uimatanta_Grünberg Constantin1_19631963. Helsingin kaupunginmuseo. Valokuvaaja: Grünberg Constantin (finna.fi)

uimatanta_Grünberg Constantin2_19631963. Helsingin kaupunginmuseo. Valokuvaaja: Grünberg Constantin (finna.fi)

uimaranta_aarnio_jalmari_70-luku70-luku. Helsingin kaupunginmuseo. Valokuvaaja: Jalmari Aarnio (finna.fi)

uimaranta_Kivelä_Päivi_20162016. Valokuvaaja: Päivi Kivelä

Lue myös juttu Vantaanjoen ylittäminen ennen aikaan.

Teksti: työryhmä: Paavo Feirikki, Mats Blomqvist, Hannu Salovaara 14.1.2019

2 thoughts on “Tapaninvainion uimaranta

  1. Olin 70-luvulla tuolla uimakoulussa. Jännittävää oli pyrkiä uiden niille mustille kumisille tai mitä lie pötköjä olivatkaan keskemmällä jokea. Vesi ei tuolloin vielä kovin puhtoista ollut ja uimakoulusta jäi mieleen vedestä saatu silmätulehdus…
    Rannalla käytiin myös paukuttelemassa nalleja 😅

    Tykkää

Jätä kommentti